Početna
Arhiv novosti
Povijest
Natječaj - Kako se upisati?
Djelatnici Učeničkog doma
Vijesti o djelatnicima
Prostorije Učeničkog doma
Slobodne aktivnosti i posebni programi
Novinarska grupa
Ekološka grupa
Dramsko-recitacitorska i likovna grupa
Odbojka
Strijelci
Košarka
Nogomet
Stolni tenis
Rukomet
Zajednički život
Sport, zdravlje i rekreacija
Kako bolje učiti
Ostali programi
Regionalna domijada
Državna domijada

PARLAONICA – SLUŽENJE VOJNOG ROKA

U srijedu, 22.3.2017. održali smo parlaonicu o služenju vojnog roka u učionici broj jedan. Parlaonica se sastojala od dvije skupine – afirmacijske i negacijske skupine tj. skupine ZA i PROTIV. Svaka se ekipa sastojala od tri člana. Ne zna se tko će biti za, a tko protiv. Pripadnost ekipi se izvlači pomoću papirića. Tijekom parlaonice bilo je važno paziti na vremenik parlaonice gdje je uvodna riječ trajala 1min, rasprava 20min, argumentiranje/protuargumentiranje 3 min, priprema za završnu riječ 2min, završna riječ 2min. Sve te stavke su pažljivo pratili suci, Marijan Balog, Tea Meašić i odgajatelj Ivan Kelečić, te vodili zabilješke na listiće kako bi mogli pošteno presuditi koja je ekipa bila bolja.

Zašto smo se baš odlučili za parlaonicu o služenju vojnog roka?
Služenje vojnog roka česta je tema medija. Ponajprije, neki misle da bi to trebalo biti obavezno, a neki i ne. U daljnjem tekstu vidjet ćete što su rekli naši učenici.

„ Moramo obratiti pozornost na povijest zemalja i u služenju vojnog roka možemo osnovat osobnu ličnost- samostalnost"., rekla je Antonija Đorđević u uvodnoj riječi ekipe ZA. Rok Horaček je iznio sasvim drugačije mišljenje u korist svoje ekipe PROTIV: „Služenje vojnog roka je samo politička farsa, osniva se na želji da budemo bolji od susjeda."    

Neki od argumenata ekipe PROTIV- financijsko stanje RH, i ovako ima mnogo vojnika, mnogi ni ne znaju našu kulturu, svatko mora imat mogućnost izbora jer ovo je slobodna zemlja, a čim netko kaže da vojni rok mora biti obavezan smatramo kršenjem naše slobode. Mjesec dana za služenje je premalo. Mnogi nesposobni ljudi bi „trebali" ići na vojni rok te neće svi usvojit znanje u to malo vremena. Nisu svi za to, neka idu oni koji žele.
 Ekipa protiv: Filip Lončarević, Rok Horaček, Martin Mihoković

Neki od argumenata ekipe ZA- U vojsci bi se podigla razina muškosti. Ne može se govorit da je obavezan vojni rok nekoristan, jer još nije ni proveden. Naši očevi su išli prije na vojni rok, zašto ne i mi sad? Istina je, možda je malo za služenje vojnog roka mjesec dana. Smatramo da bi to trebalo biti oko pola godine. Svi bi trebali znati rukovat oružjem jer u današnjom svijetu vlada rat i nikad ne znaš što će te snaći. Služenje vojnog roka se može samo podići. Svako može sve što hoće.
 Ekipa za: Danijela Jaković, Josip Perić, Antonija Đorđević

Obje ekipe su bile odlične. Zaista je teško naći argumente ako si inače protiv toga. Svo troje sudaca se potpuno složilo u odluku da je ekipa PROTIV za mrvicu bila bolja. Čestitamo objema ekipama jer su bili aktivni i iznijeli zaista razumne odgovore s dobrim argumentima i obrazloženjima. 

 

24. ožujka 2017.

Broj pregleda članka: 380

Elektronska pošta
Impressum
Gdje se nalazimo?
Web preporuke

Učenički dom, T.Masaryka 25, 33000 Virovitica

Odgajatelji:
Mob: 099 732 9922

Tajništvo:
Tel: 033 295 933
Fax: 033 295 935
tajnik@udv.hr

Računovodstvo:
Tel: 033 295 936
voditelj.racunovodstva@udv.hr

Ravnatelj:
Tel: 033 295 937
ravnatelj@udv.hr

Traži