Početna
Arhiv novosti
Povijest
Natječaj - Kako se upisati?
Djelatnici Učeničkog doma
Vijesti o djelatnicima
Prostorije Učeničkog doma
Slobodne aktivnosti i posebni programi
Novinarska grupa
Ekološka grupa
Dramsko-recitacitorska i likovna grupa
Odbojka
Strijelci
Košarka
Nogomet
Stolni tenis
Rukomet
Zajednički život
Sport, zdravlje i rekreacija
Kako bolje učiti
Ostali programi
Regionalna domijada
Državna domijada

Povijest Učeničkog doma Virovitica

Učenički dom Virovitica u sadašnjem prostoru, u ulici Tomaša Masaryka 25, radi od školske 1951/52. godine, a osnovan je za potrebe učenika Srednje drvno-industrijske škole koja je iz Belišća preseljena u Viroviticu. Istovremeno Učenički dom slijedi tradiciju dva srednjoškolska doma u Virovitici od kojih je jedan započeo radom 1944. godine kao Srednjoškolski đački dom sa sjedištem u ulici Tomaša Masaryka 3, sada zgradi Doma umirovljenika. Drugi dom, Internat za polaznike Stručne škole 1946. godine, ima samo 11 učenika i kako nema svoj prostor smješten je u iznajmljenom prostoru. Do 1960. godine domovi se postupno spajaju u jednu samostalnu ustanovu pod nazivom Srednjoškolski đački dom na sadašnjoj lokaciji Učeničkog doma. Pod nazivom Srednjoškolski đački dom radi do 1973. godine kada mijenja naziv u Đački dom za djecu i omladinu. Devetnaest godina kasnije, 1992. godine, mijenja naziv u današnji Učenički dom Virovitica.

Dom početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća
Zgrada nije namjenski građena za potrebe učeničkog doma. Izgrađena je 1927. godine (prema usmenoj predaji) za potrebe stanovanja tadašnjih radnika pilane u Virovitici. Bili su to jednosobni stanovi koji su adaptacijom i rekonstrukcijama, te dogradnjama potrebnih prostora u razdoblju od 1954. do 1988. godine prilagođavani potrebama boravka učenika. I danas se, na primjer u proteklih pet godina investira u poboljšanje standarda stanovanja od ugradnje i rekonstrukcije kotlovnice, izmjene prozora na sobama i blagovaonici, obnavljanja i nabavke novog namještaja u sobama i zajedničkim prostorijama, tepiha, zavjesa i drugih manjih ili većih investicija koje poboljšavaju boravak i učenje učenika.

U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća u domu su boravili i učenici, polaznici osnovnih škola. Bili su to učenici bez roditeljskog staranja ili iz obitelji sa socijalnim indikacijama, te skupina učenika koja je osnovnu školu polazila po posebnom programu (učenici s posebnim potrebama). Te skupine učenika u Domu su boravile cijelo svoje školovanje, i do 12 godina , odnosno do završetka srednje škole, bilo u redovnom ili prilagođenom programu. Sada u domu borave samo učenici srednjih škola Virovitice.Učenički dom pruža usluge smještaja, prehrane i odgojno - obrazovni rad.

Učenički dom danas

 

Broj pregleda članka: 11057

Elektronska pošta
Impressum
Gdje se nalazimo?
Web preporuke

Učenički dom, T.Masaryka 25, 33000 Virovitica

Odgajatelji:
Mob: 099 732 9922

Tajništvo:
Tel: 033 295 933
Fax: 033 295 935
tajnik@udv.hr

Računovodstvo:
Tel: 033 295 936
voditelj.racunovodstva@udv.hr

Ravnatelj:
Tel: 033 295 937
ravnatelj@udv.hr

Traži